Тушкована яловичина з чорносливом
Запашна яловичина, чорнослив, спеції, тепло, затишок, родина, коло друзів – це слова які лише описують цю ароматну, смачну та поживну страву. Тож радимо не лише читати, а й смакувати цією апетитною стравою на завершення зими.
Тушкована яловичина з чорносливом або як місцеві його називають “Карбонад” стане окрасою столу кожної господині, а особливо у тому випадку, коли вона чекає гостей і бажає заздалегідь підготуватися до їхньої зустрічі. Любителі м’яса знають, що яловиче м’ясо треба готувати дещо довше, аніж свинину чи інші види м’яса, тому, цю страву – яловичину з чорносливом можна сміливо приготувати напередодні запланованого обіду чи вечері. М’ясо навіть стане ще кращим на смак, адже сливи наситять яловичину легкою кислинкою і водночас додадуть солодкавості, і це довершить особливий смак вашої страви.
Карбона́д (фр. carbonnade, від лат. carbo — «вугілля») – так називають приготовану особливим чином свинину для тривалого зберігання. Назва походить від того, що у минулому гасіння парою або сухим теплим повітрям, потрібне для приготування карбонаду могло проводитися тільки за допомогою вугілля, на легкому вугільному жарі. Сьогодні в Бельгії, як теж в районах північної Франції, фламандський “Сarbonades” – це яловичі шматки м’яса тушковані в соусі з пива, які теж у давнину готували на вогні. Тут відрізняють яловичину по-бургундськи що готується з червоного вина.
- 1 кг нежирної молодої яловичини для гуляшу
- 2 цибулини
- 2 столових ложки вершкового масла
- 2-3 скибки медового хліба зі спеціями
- 300 г чорносливу без кісток
- 1 столова ложка діжонської гірчиці
- 1 столова ложка коричневого цукру
- 1 столова ложка борошна
- 33 мл легкого темного пива з вираженим смаком ячмінного солоду
- 2 лаврових листки
- 1 чайна ложка сушеного чебрецю
- 500 мл яловичого бульйону
- сіль, перець
- 800 г картоплі
- 1 суцвіття броколі
- 50 мл вершків
Цибулю почистити й нарізати великими шматками.
Якщо м’ясо одним шматком його необхідно зачистити від зайвих плівок та нарізати великими кубиками як для гуляшу.
Розтопити вершкове масло в глибокій товстій каструлі й обсмажити шматки м’яса по 5 хв до золотисто-коричневого кольору з усіх боків.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]М’ясо обсмажувати малими порціями, не усе одразу, щоб шматки мали змогу зарум’янитись.[/perfectpullquote]Додати цибулю і приправити чебрецем, лавровим листям, цукром, перцем і сіллю, посипати борошном та декілька хвилин ще обсмажувати помішуючи дерев’яною ложкою.
У каструлю влити пиво, до верху м’яса долити бульйоном. Накрити кришкою і тушкуйте 30 хвилин на повільному вогні.
На медовий хліб намастити гірчицю та викласти поверх м’яса та продовжувати тушкувати м’ясо до години.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Якщо у Вас більш дозріла яловичина тоді потрібно тушкувати довше, до її готовності. Визначайте вік яловичини по кольору м’яса, чим темніше червоне, тим старше. На фото молода, яскраво червона яловичина і їй достатньо тушкуватися зазначений час.[/perfectpullquote]На сам кінець додати сливи та готувати ще 15 хв.
До тушкованої яловичини чудово смакує картопля фрі або картопляне пюре з броколі. Для цього потрібно почистити картоплю розрізати великими шматками. Проварити її у підсоленій воді 10 хв, додати броколі розділене на суцвіття і варити ще 10 хв. Відцідити, залишити декілька суцвіть броколі для декору. Додати до овочів вершки та пом’яти їх до стану пюре, приправити перцем.
Свою порцію ароматної тушкованої яловичини з картопляно –броколевим пюре обов’язково доповніть жменею зеленого молодого соковитого салату та ласуйте на здоров’я!