Торт Прага. Класичний рецепт приготування
від Denzhyttya
17 Серпня, 2021
Дуже смачний рецепт класичного торта «Прага». Цей неймовірно смачний торт з нашого дитинства, нагадає про себе самими ароматними і яскравими спогадами. Обов’язково приготуйте!
Інгредієнти:
Вага торта – 1200 гр
Діаметр форми – 20 см
Бісквіт:
- Яйця-6 шт
- Цукор – 150 г
- Борошно – 150 г
- Масло вершкове – 40г
- Какао – 30 г
Крем:
- Жовток – 2 шт
- Вода – 50 г
- Згущене молоко – 220 г
- Какао – 20г
- Масло вершкове – 330г
Глазур:
- Шоколад 55% – 180 г
- Вершки 20% – 180 г
Приготування:
Бісквіт.
- Яйця повинні бути кімнатної температури, тому їх краще заздалегідь дістати з холодильника. Розділяємо яйця на білки і жовтки. Уважно ставимося до того щоб ні краплі жовтка не потрапило в білок, інакше білок буде погано збиватись. Також заздалегідь потрібно буде розтопити вершкове масло щоб воно встигло охолонути до кімнатної температури.
- Трохи розіб’ємо жовтки міксером і додаємо половину цукру. Збиваємо до пишної стійкої і світлої маси. Вона повинна збільшитися в 2-3 рази і повинен буде залишитися стійкий слід від віночка.
- Після цього потрібно буде трохи збити білки і поступово додати до білків цукор, що залишився. Білки збиваємо до щільності так щоб ємність можна було перевернути, а білки не випали. Якщо ви не впевнені що добре збили яйця, то для даної кількості тіста можна використовувати 7-10 г розпушувача.
- Переливаємо збиті жовтки до збитих білків акуратно вмішуючи їх рухами знизу вгору. Найкраще це робити силіконовою лопаткою.
- В сито до борошна додаємо какао, трохи перемішуємо, щоб інгредієнти з’єдналися. І в 3 – 4 етапи просіюємо борошно в яєчну масу. Такими ж рухами акуратно перемішуємо до однорідності. Важливо стежити за тим, щоб тісто ні в якому разі не опало і не осіло, інакше бісквіт не підніметься.
- Тепер в миску з охолодженим розтопленим вершковим маслом перекладаємо 3 ложки приготованого тіста і перемішуємо до однорідності. Далі виливаємо до тіста масляну суміш і акуратними рухами зверху вниз за допомогою силіконової лопатки перемішуємо тісто. Стежимо за тим щоб тісто не опало.
- Дно форми для випічки застеляємо пергаментом, боки нічим не змащуємо, так як при підйомі бісквіт буде триматися за стінки форми. Переливаємо тісто в форму і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо близько 30 хвилин.
- Виймаємо готовий бісквіт з духовки перевіряємо його готовність за допомогою дерев’яної шпажки. Як тільки вийняли форму з бісквітом з духовки перевертаємо її догори дном і ставимо на решітку до повного охолодження. Ця невелика хитрість допоможе бісквіту добре втримати свою форму.
- Залишаємо охлоджуватись бісквіт. Коли бісквіт охолоне загортаємо його в харчову плівку і прибираємо в холодильник на всю ніч або хоча б на 4 години.
- Розрізаємо бісквіт на три рівних однакових коржа. Найзручніше це зробити спеціальною струною або довгим зубчастим ножем.
Крем
- Масло необхідно дістати заздалегідь за годину-дві до приготування крему. Воно повинно добре розм’якшитись.
- Кладемо в сотейник два жовтки і наливаємо воду. Кількість води повинна відповідати кількості жовтків в грамах, тобто якщо використовуємо 50 г жовтків то і води використовуємо 50 г. Додаємо згущене молоко і перемішуємо все до однорідного стану. Вода буде використовуватися для того, щоб при нагріванні зі згущеним молоком жовток не згорнувся.
- Ставимо на плиту на потужність трохи більше середньої. Масу потрібно буде постійно помішувати для того щоб вона не пригоріла. І залишаємо виварювати вологу з сиропу до загустіння. Готова маса по консистенції повинна вийти як і жирна сметана. Ця процедура займає 7-8 хвилин. Знімаємо з плити і даємо охолонути до кімнатної температури.
- Тим часом масло поміщаємо в чашу, збиваємо міксером на високих оборотах до побіління масла. Додаємо охолонувшу суміш жовтка і згущеного молока і перемішуємо все міксером. Робимо це в кілька етапів, додаємо невелику кількість і знову перемішуємо міксером.
- Тепер додаємо до маси какао-порошок і перемішуємо до однорідного стану. Крем виходить дуже густим і стабільним. З ним дуже легко працювати і робити різні візерунки за допомогою кондитерських насадок.
Збірка торта.
- Кладемо перший корж на тарілку. Якщо вам хочеться, можна використовувати просочення для торта. Для цього просто в теплу воду поміщаємо цукор і розмішуємо.
- Просочуємо корж і розподіляємо частину крему. Проробляємо теж саме з іншими коржами. Кремом промазуємо і вирівнюємо боки торта.
Глазур.
- Шматочки шоколаду заливаємо киплячими вершками. Залишаємо шоколад трохи розтанути і потім перемішуємо масу віночком.
- Останній корж зверху покриваємо шоколадною глазур’ю. Торт можна прикрасити кремом за допомогою кондитерського мішка або ж просто прикрасити стружкою шоколаду.
Смачного!
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua