Заливні булочки з маком із дріжджового тіста
Булочки з маком – це класична випічка, популярна як на наших теренах, так і у іноземців. Пишна здоба з солодкою маковою начинкою відмінно доповнює чашку чаю або кави. Незважаючи на те, що цю смакоту легко знайти в будь-якому магазині, я віддаю перевагу своєму фірмовому рецепту.
Ви готували колись заливні булочки? Лише один додатковий інгредієнт робить випічку в рази м’якшою, а смак – насиченішим. Саме так я готую дріжджові макові булочки. У жодній пекарні таких не пробувала!
Для приготування опари можна використовувати сухі дріжджі замість пресованих. Тоді вам знадобиться в 3 рази менше, тобто близько 7 г. Вершки підійдуть різної жирності – від 10 до 20%. Булочки з маком із дріжджового тіста виходять із вершково-ванільним присмаком. А аромат який!
Інгредієнти:
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі – 20 г
- Яйце – 2 шт.
- Жовтки – 2 шт.
- Цукор – 215 г
- Вершкове масло – 110 г
- Ванільний цукор – 2 ч. л.
- Сіль – 0,3 ч. л.
- Пшеничне борошно – 600 г
- Мак – 350 г
- Яєчні білки – 2 шт.
- Вершки – 200 мл
- Вода – 3 ч. л.
Приготування:
- Змішайте тепле молоко із 1 ч. л. цукру та дріжджами. Додайте 3 ст. л. борошна та перемішайте інгредієнти. Накрийте миску плівкою, зробіть проколи ножем та залиште на 30 хвилин.
- З’єднайте яйця, 1 жовток і сіль, добре перемішайте.
- Всипте 65 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру та 50 г розтопленого вершкового масла.
- Влийте яєчну суміш в опару, добре перемішайте.
- Просійте в суміш 550 г борошна та вимісіть м’яке, еластичне тісто. При необхідності додайте ще борошна. Змастіть миску та тісто олією, перекладіть тісто і накрийте його тією ж плівкою з проколами. Залиште тісто на 40-45 хвилин для підйому.
- Розімніть тісто, що підійшло, поверніть його в миску, накрийте плівкою і залиште знову підходити.
- Щоб приготувати начинку, змішайте мак з цукром і ванільним цукром, що залишилися. Додайте 60 г м’якого вершкового масла і перемішайте інгредієнти.
- Влийте в макову масу білки і знову перемішайте начинку.
- Присипте борошном робочу поверхню, викладіть тісто і розкачайте його прямокутник.
- Викладіть макову начинку на тісто, скрутіть пласт у рулет. Щоб шов добре схопився, змастіть тісто водою.
- Розріжте рулет на шматочки, викладіть їх у форму для випікання, застелену пергаментом. Накрийте форму плівкою та залиште на 20–25 хвилин.
- Змішайте жовток із водою і змастіть булочки. Залиште булочки ще на 10 хвилин, а потім відправте в розігріту до 190 ° С духовку на 20 хвилин.
- Залийте булочки вершками і поверніть в духовку ще на 7 хвилин.
Випічка з маком буде дуже смачною, якщо правильно вибрати інгредієнти для начинки. Обов’язково пробуйте мак перед початком приготування: він не повинен гірчити. Інакше ви ризикуєте зіпсувати булочки.