7 рецептів домашніх сливових соусів.

7 рецептів домашніх сливових соусів.

Урожай слив, щедро порадував нас в цьому сезоні, можна використовувати по-різному. 

Наприклад, напекти дуже смачних сливових пирогів. А ще з соковитих плодів можна приготувати масу заготівель на зиму – від звичайного варення до пікантних соусів.

Домашні соуси зі слив

Соуси зі слив допоможуть збагатити смак будь-якої приготованої страви. Як рідка приправа, вона має насичений кисло-гостро-солодкий смак і тонкий фруктовим ароматом. А букет використаних спецій надає їм приємний посмак. Сорт для приготування можна брати практично будь-який.

Сливові соуси на зиму:

1. Простий домашній соус

Дуже добре поєднується з багатьма стравами, особливо з приготованими з м’яса.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 2 кг слив
  • 1 цибулина
  • 1 зуб. часнику
  • 3,5 скл. цукру
  • 2 скл. яблучного оцту
  • 1 ст. л. гірчичного порошку
  • 1 ст. л. меленого імбиру
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1 ч. л. меленого червоного перцю
  • 0,5 ч.л. меленої гвоздики
  • сіль до свого смаку

Приготування:

  1. З плодів сливи видаліть кісточки. М’якоть разом з цибулею і часником подрібніть в блендері або кухонному комбайні.
  2. Отриману масу вилийте в каструлю (бажано з товстим дном), доведіть до кипіння.

Потім додайте решту інгредієнтів і, періодично помішуючи, проваріть масу 1-1,5 години. Гарячий соус розкладіть в стерилізовані банки та закатайте.

2. Кетчуп зі слив

Зі стиглих слив виходить відмінний домашній кетчуп, гострувато-пряний і ароматний.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 1 кг слив
  • 2 головки часнику
  • 2 ст. л. сушеного кропу
  • 2 ч. л. сушеної м’яти
  • 3 ч. л. меленого коріандру
  • 0,5 ч. л. меленого червоного перцю
  • сіль до свого смаку

Приготування:

  1. Сливи розріжте, видаліть з них кісточки та залийте повністю водою. Поставте на середній вогонь і проваріть, поки вони не розм’якнуть.
  2. Рідину злийте, а сливи протріть через сито. Добре варіть пюре до густої консистенції.
  3. За кілька хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник, сушену зелень, спеції та сіль.
  4. Готовий кетчуп перелийте в банки та герметично закупорте. Зберігайте в холодильнику.

3. Соус зі слив і помідорів

Цей соус теж дуже схожий на кетчуп.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 2 кг слив
  • 2 кг томатів
  • 3 цибулини
  • 1 головка часнику
  • 1 стручок гострого перцю
  • 1 стебло селери
  • 1 пуч. базиліка
  • 1 пуч. кропу
  • 1 пуч. кінзи
  • 150 г цукру
  • 1,5 ст. л. солі

Приготування:

  1. На помідорах зробіть хрестоподібний надріз і залийте їх на кілька хвилин окропом. Після цього зніміть шкірку.
  2. М’якоть слив без кісточок пропустіть через м’ясорубку. Слідом відправте помідори, цибулю, селеру і базилік.
  3. До отриманої маси додайте сіль і цукор, поставте на вогонь, доведіть до кипіння. Потім варіть соус на повільному вогні протягом 1,5 години. За 30 хвилин до закінчення варіння додайте подрібнений часник і зелень кінзи. За 15 хвилин – подрібнений перець чилі.
  4. Готовий соус остудіть, розкладіть по банках, трохи простерилізуйте та закатайте.

4. Соус з кислих слив

Для приготування ідеально підійдуть недозрілі плоди.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 1,5 кг слив
  • 1 яблуко
  • 1 цибулина
  • 2 зуб. часнику
  • 1 стручок гострого перцю
  • 1 колечко кореня імбиру
  • 0,5 кг цукру
  • 4,5 ст. л. соєвого соусу
  • 375 мл білого сухого вина
  • 125 мл води

Приготування:

  1. Сливи без кісточок помістіть в каструлю. Додайте подрібнений часник, цибулю, перець, тертий імбир і порізане на кубики яблуко. Поставте на вогонь.
  2. Влийте воду, вино, соєвий соус і доведіть до кипіння. Потім подрібніть масу занурювальним блендером і знову доведіть до кипіння.
  3. Проваріть 15-20 хвилин, помішуючи. Розкладіть масу по стерилізованим банкам і щільно закупорте. Зберігайте соус в темному прохолодному місці.

5. Соус зі слив а-ля ткемалі

Цей пряний кисло-солодкий соус прекрасно підходить для страв з овочів, м’яса, риби та морепродуктів.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 1 кг слив
  • 4 зуб. часнику
  • 1 стручок гострого перцю
  • 5 ст. л. кінзи
  • 3 ст. л. кропу
  • 1 ст. л. естрагону
  • 2 ч. л. м’яти
  • 2 ч. л. зерен коріандру
  • 2 ч. л. хмелі-сунелі
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю
  • 3 ст. л. гранатового соку
  • 100 мл води
  • оливкова олія до свого смаку

Приготування:

  1. Сливи розріжте на чотири частини, видаливши кісточки. Залийте водою і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і тушкуйте на середньому вогні, помішуючи, 15 хвилин.
  2. Потім відкиньте на друшляк, злийте рідину, а сливи протріть через сито. До отриманого пюре додайте подрібнений гострий перець і інші інгредієнти, проваріть все разом на повільному вогні 5-7 хвилин.
  3. Готовий соус остудіть, розкладіть по стерилізованим банкам, зверху залийте оливковою олією і закупорте. Зберігайте в прохолодному місці.

6. Соус зі слив а-ля сацебелі

Класичний сацебелі готується з томатів. Але і зі сливами в якості головного інгредієнта соус виходить нітрохи не гірше.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 2 кг слив
  • 3 головки часнику
  • 2 стручки гострого перцю
  • 1 ст. л. солі
  • 8 ст. л. цукру
  • 2 ч. л. меленого чорного перцю
  • 1 ст. л. порошку каррі
  • 0,5 ч. л. меленої кориці

Приготування:

  1. Зі слив видаліть кісточки, з гострого перцю видаліть насіння, очистіть часник. Пропустіть все через м’ясорубку або подрібніть за допомогою блендера.
  2. В отриману масу всипте сіль, цукор, спеції. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  3. Варіть соус, помішуючи, 30-40 хвилин. Потім розкладіть гарячим в стерилізовані банки, закупорте і зберігайте в прохолодному темному місці.

7. Сливова аджика

Така аджика буде відмінно поєднуватися з м’ясними стравами. А ще її можна додавати в супи для додання пряно-гоструватого смаку.

Домашні соуси зі слив

Інгредієнти:

  • 2 кг слив
  • 2 головки часнику
  • 3 стручки гострого перцю
  • 200 г цукру
  • 2 ст. л. солі
  • 2 скл. томатної пасти

Приготування:

  1. У слив видаліть кісточки, а м’якоть разом з часником і перцем подрібніть. Якщо не хочете занадто гострого соусу, видаліть з перцю насіння.
  2. Додайте цукор, сіль і томатну пасту. Доведіть до кипіння і проваріть на повільному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.
  3. Потім розкладіть аджику в стерилізовані банки та закатайте. Зберігайте в прохолодному місці.

Такі домашні соуси будуть відмінним доповненням до гарнірів і основних страв. Багато господинь оцінили такі заготівлі та готують їх щороку. Тому беріть собі на замітку і з друзями діліться рецептами. А якщо у вас є свій перевірений спосіб приготування сливового соусу – опишіть його в коментарях. Будемо вдячні!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: