9 вишуканих закусок для новорічного столу

  • У Новий рік так хочеться побалувати себе і своїх близьких чимось незвично-святковим і смачним.
9 вишуканих закусок для новорічного столу

Пропонуємо кілька апетитних і оригінальних закусок, які прикрасять будь-який новорічний стіл. Попереджаємо: такі закуски зазвичай зникають першими.

Картопляні оладки з сьомгою

Інгредієнти:

  • 500 гр картоплі (можна менше)
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 1 червона цибулина
  • 1 куряче яйце
  • 3 ст. л. борошна
  • 200 гр сметани
  • 200 гр копченої сьомги
  • перець (за бажанням)
  • сіль
  • рослинна олія

Приготування:

  1. Картоплю чистимо і натираємо на тертці, потім ретельно віджимаємо, перемішуємо і ще раз віджимаємо. Ріпчасту цибулю чистимо, дрібно нарізаємо і додаємо до картоплі.
  2. Злегка збиваємо яйце з жовтком і додаємо його до картоплі разом з борошном. Солимо, перчимо та ретельно перемішуємо.
  3. Викладаємо тісто ложкою на розігріту з рослинною олією сковороду. Краще викладати потроху, щоб оладки вийшли маленькими і красивими.
  4. Смажимо по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Готові оладки викладаємо на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла.
  5. Оладки мажемо зверху сметаною, кладемо трохи нарізаного півкільцями червоного цибулі і шматочки риби.
  6. Подавати можна як теплими, так і охолодженими.

Фаршировані перепелині яйця з сьомгою

Інгредієнти:

  • 10 перепелиних яєць
  • 2 ст. л. вершкового сиру
  • 50 гр малосольної сьомги або форелі
  • 1-2 гілочки кропу
  • суміш п’яти перців
  • сіль

Приготування:

  1. Перепелині яйця відварюємо в киплячій воді 5 хвилин. Опускаємо їх у холодну воду, даємо охолонути і чистимо від шкаралупи.
  2. Кожне яйце розрізаємо навпіл (поперек) і виймаємо жовтки.
  3. Малосольну сьомгу нарізаємо маленькими кубиками – чим дрібніше, тим краще. Кріп теж дрібно нарізаємо.
  4. Кладемо жовтки в невелику миску, розминаємо виделкою. Додаємо до них сьомгу, кріп і вершковий сир. Все добре перемішуємо, щоб вийшла в’язка маса, перчимо-солимо за смаком (можна взагалі не солити, якщо хочете) і ще раз перемішуємо.
  5. Акуратно фаршируємо половинки перепелиних яєць, попарно з’єднуємо і скріплюємо шпажками або зубочистками.
  6. Закуску можна подавати на салатних листках.

Сьомга з мусом з авокадо

Інгредієнти:

  • 2 авокадо
  • 1 лайм або лимон
  • 100 мл жирних вершків (краще 35%)
  • 1 пакетик желатину
  • 100 гр копченої сьомги
  • перець
  • сіль

Приготування:

  1. Сьомгу нарізаємо невеликими кубиками, збризкуємо соком лайма, перчимо і додаємо трохи цедри. Все ретельно перемішуємо і ставимо в холодильник.
  2. Замочуємо пакет желатину в холодній воді. Збиваємо більшу частину вершків в міцну піну, а решту нагріваємо в сотейнику. Розчиняємо в теплих вершках желатин.
  3. М’якоть авокадо розминаємо виделкою в пюре, додаємо цедру лайма, солимо, перчимо за смаком і змішуємо з теплими вершками. Потім акуратно додаємо збиті вершки, щоб піна не осіла.
  4. Викладаємо мус з авокадо у відповідні стаканчики і зверху кладемо по шматочку сьомги.
  5. Даємо трохи охолонути при кімнатній температурі, потім ставимо в холодильник до повного охолодження. Подаємо закуску охолодженою.

Помідори черрі з креветками і вершковим сиром

Інгредієнти:

  • 20 помідорок черрі
  • 20 варено-морожених креветок
  • 200 г вершкового сиру
  • сіль

Приготування:

  1. Помідори черрі миємо й обсушуємо паперовими рушниками. Відрізаємо у кожного помідору верхівку і акуратно видаляємо м’якоть.
  2. Всередині трохи підсолюємо помідори, перевертаємо догори дном» на паперовий рушник, щоб стік сік.
  3. Креветки відварюємо в підсоленій воді і відкидаємо на друшляк. Чистимо, видаляємо голови. Хвостики можна залишити, щоб було красивіше.
  4. Наповнюємо помідори вершковим сиром. Це зручно робити за допомогою кондитерського мішка або поліетиленового пакета з відрізаним кінцем.
  5. Встромляємо в сир креветку хвостиком вгору. Закуска готова.

Листкові канапе з сьомги з ікрою

Інгредієнти:

  • 300 г вершкового сиру
  • 6 скибочок житнього хліба
  • 220 г копченої сьомги
  • 50 г червоної ікри
  • 1 ч. л. лимонної цедри
  • 2 ч. л. свіжого лимонного соку
  • жменя дрібно нарізаної цибулі (можна замінити будь-якою зеленню)
  • перець
  • сіль

Приготування:

  1. Вершковий сир злегка збиваємо. Додаємо до нього лимонну цедру, лимонний сік, зелений лук, сіль і перець. Ретельно перемішуємо.
  2. Вирізаємо з скибочок житнього хліба прямокутники розміром близько 8х10 см. Щедро змащуємо кожен 1 ст. л. (з гіркою) сирної суміші.
  3. Зверху викладаємо тонку скибочку риби, намагаємося, щоб точно підійшла за розміром.
  4. Ще раз змащуємо сирною сумішшю, знову кладемо скибочку риби і в третій раз змащуємо сирною сумішшю.
  5. Зрізаємо краї, щоб вийшли бутерброди перфекціоніста – рівні, однакові. Ставимо в холодильник на годину.
  6. Якщо хочеться, розрізаємо на маленькі бутерброди канапе (2х3 см). Якщо ні – залишаємо як є. Зверху викладаємо рівномірним шаром червону ікру. Можна подавати.

Рулетики з шинки з сиром

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 2 ч. л. ложки лимонної цедри
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 170 г вершкового, сирного або козячого сиру
  • 2-3 зубчики часнику (за бажанням)
  • 12 скибочок шинки
  • 1/2 склянки руколи
  • 1/2 склянки інжирового джему (за бажанням)

Приготування:

  1. У невеликій мисці змішати оливкове масло, лимонну цедру і лимонний сік, суміш відставити в сторону.
  2. В іншій мисці змішуємо сир і часник.
  3. Тонким шаром сиру змазуємо кожну скибочку шинки, потім змащуємо шаром джему. Зверху кладемо листя рукколи, збризкуємо сумішшю з масла і лимонного соку, приправляємо за смаком чорним меленим перцем.
  4. Скручуємо шинку в рол і кладемо «швом» вниз. Викладаємо всі готові роли на тарілку і подаємо.

Тарталетки з куркою і грибами

Інгредієнти:

  • 500 гр курячого філе
  • 400 гр печериць
  • 300 гр улюбленого сиру
  • 2 цибулини (можна менше)
  • 1 склянка вершків
  • 12-15 готових тарталеток
  • Сіль

Приготування:

  1. Цибулю чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору.
  2. Куряче філе ріжемо на дуже дрібні шматочки і відправляємо на сковороду до цибулі. Смажимо хвилин 10, потім додаємо порізані гриби і смажимо ще 5 хвилин.
  3. На деко розставляємо готові тарталетки і викладаємо начинку в кожну з гіркою.
  4. Наливаємо в кожен кошичок трохи вершків і посипаємо зверху тертим сиром. Відправляємо деко з тарталетками в духовку на 15 хвилин при 200 градусах.

Печериці в клярі

Інгредієнти:

  • 200 гр дрібних, акуратних печериць
  • 2 яйця
  • 100 мл молока
  • 50 гр борошна
  • 50 гр панірувальних сухарів
  • 1-2 склянки рослинного масла (точна кількість залежить від вашої ємності для смаження; гриби повинні плавати в маслі.)
  • перець (за смаком)
  • сіль

Приготування:

  1. Печериці миємо, чистимо від шкірки і варимо в підсоленій воді 10 хвилин.
  2. Яйця збиваємо в глибокій мисці разом з молоком.
  3. Відварені гриби опускаємо в яєчну суміш, потім обвалюємо в борошні, ще раз окунаємо в яєчну суміш і обвалюємо у панірувальних сухарях.
  4. Опускаємо гриби в киплячу олію і обсмажуємо до золотавої скоринки.
  5. Подаємо гарячими, зі свіжою зеленню і овочами. Найсмачніше зі свіжою зеленню.

Закуска «Ялинкові прикраси»

Інгредієнти:

  • 300 гр курячого філе
  • 200 гр твердого сиру
  • 1/2 склянки волоських горіхів
  • часник (за смаком)
  • невеликий пучок кропу
  • невеликий пучок петрушки
  • кілька оливок для прикраси
  • майонез (можна замінити іншим соусом до смаку)

Приготування:

  1. Філе курячої грудки миємо і кладемо в киплячу підсолену воду. Варимо 15-20 хвилин. Виймаємо, остигле м’ясо ріжемо на дрібні кубики.
  2. Сир натираємо на дрібній тертці. Петрушку і кріп миємо, обдаємо окропом і дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через прес або тремо на дрібній тертці.
  3. Все перемішуємо і заправляємо майонезом. Залишаємо настоюватися на 20-30 хвилин.
  4. Поки суміш настоюється, подрібнюємо в ступці або блендері волоські горіхи, відставляємо в сторону.
  5. З отриманої суміші формуємо кульки і обвалюємо в подрібнених волоських горіхах.
  6. Оливки розрізаємо і кладемо на кульку зверху – виходить «держатель» кульки. З стебел зелені робимо петельки на наші «ялинкові кульки». Можна подавати до столу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: