Домашня Великодня паска, так готувала бабуся
від Denzhyttya
25 Березня, 2021
Дуже добрий рецепт, перевірений. У нашій родині дуже люблять цю паску, вона завжди виходить смачна і повітряна.
Інгредієнти:
Опара:
- Молоко – 1 л
- Дріжджі – 100 г свіжих або 35 г сухих
- Борошно – 700 г
- цукор – 100 гр
В тісто:
- Яйця – 5 шт.
- Цукор – 4 склянки
- Ваніль за бажанням
- Родзинки – 500 г
- Маргарин – 250 г
- Сметана – 500 г
- Борошно – 2 кг.
Помазка:
- Білок – 3 шт.
- Цукор – 200 г
- Присипка
Приготування:
- Дуже важливо, щоб молоко було ледве теплим (не гарячим) і якісні дріжджі! Родзинки і можна трохи цукатів, запарити кип’ятком. Багато горіхів не кладіть – вони сильніше саджають тісто.
- У молоці розчинити цукор. По ложці додавати молоко в дріжджі, перемішати дерев’яною ложкою до розчинення, перелити в залишок молока, всипати борошна до консистенції трохи густіше, ніж на оладки. Залишити підходити в великій підігрітій ємності до збільшення в два рази. Перемішати дерев’яною ложкою і дати підійти ще раз, знову перемішати.
- Далі збити в густу піну 5 яєць. Продовжити збивати, поступово всипаючи цукор. Влити (не гарячим) розтоплений маргарин, додати 15-20% сметану , перемішати до однорідності і відправити в опару, всипати родзинки, перемішати в одному напрямку.
- Всипати борошно: чим більше – тим крутіше буде тісто і сухіша паска. Я кладу менше 2 кг, тому що люблю вологу паску.
- Влити олію і перемішати в одну сторону дерев’яною ложкою, можна рукою, залишити на 5 хвилин.
- Форми вистелити папером для випічки (вище краю). Розігріти духовку до 200 С.
- Тісто вимісити і розкласти до половини форм , якщо хочете круглу високу “шапку”. Відправити в духовку на 40-50 хв., виставивши 140-150 С. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Залишити паски в пергаменті, щоб не черствіли.
- Помадка: білки яєць збити в дуже густу піну, в кілька прийомів всипати цукор і збивати 10 хв. до його розчинення.
Помадку нанести на повністю холодні паски, прикрасити .
Смачного!
Джерело:
skarbnychka-retseptiv.com.ua