Доступний каротин: 10 незвичайних страв зі звичайної моркви
- Сказати, що морква просто корисна – нічого не сказати. Адже це незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. Морква є незамінним продуктом у сферах краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми поговоримо не тільки про користь моркви, а й поділимося незвичайними рецептами її приготування.
Морква: сира чи варена – однаково корисна
Морква – експерт у питаннях краси і здоров’я жінок. Зокрема, в цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.
Антиоксиданти, які є в моркві, гальмують процеси старіння, виводять з організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу м’язів, судин, нирок та печінки.
Корисна морква як для вагітних, так і дітей. Морквою лікують молочницю у немовлят та закрепи. Овоч захищає дитячі зуби, ефективно бореться з недокрів’ям та авітамінозом.
Звісно, не всі люблять моркву, а для того, аби вона приносила користь організму, її потрібно вживати у щоденний раціон у немалих кількостях – не менше, ніж два плоди.
Цікаво, що варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Більш того, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.
Фітонциди, які містяться у вареному овочі, вбивають мікроби всередині людського організму. Корисна варена морква і при наявності пухлин, нефриті та дисбактеріозі кишечника.
Саме тому ми підібрали для вас 10 простих, але надзвичайно смачних і корисних рецептів з моркви. Їжа без сумніву знайде свого поціновувача і серед дорослих солодкоїжок, і серед дітей. Також підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Отже, 10 рецептів з моркви: просто, дешево і надзвичайно смачно
1. Цукати з моркви
Приготування
- Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою.
- При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці).
- Готові цукати обкатати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
2. Ікра з моркви
Інгредієнти
1 кг моркви
0,5 кг цибулі
3 зубки часнику
200 мл олії
1 шт. лаврового листа
сіль, перець – за смаком
Приготування
- Розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло.
- Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду.
- Змішати цибулеву суміш і моркву і поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертого з сіллю часника.
- Коли схолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
3. Морквяні деруни з гірчичним соусом
Інгредієнти
2 скл. натертої на дрібній тертці моркви
6 скл. води
¼ скл. пшеничного борошна
2 яйця
3 ст. ложки молока
2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі
¼ ч. ложки солі
2 ст. ложки подрібненої петрушки
олія для смаження у фритюрі
Для соусу:
1 ст. ложка подрібненої петрушки
1 ст. ложка винного оцту
1 ст. ложка готової гірчиці
1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі
¼ скл. оливкової олії
Приготування
- В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді.
- Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець.
- В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, подрібнену петрушку, цибулю.
- В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти.
- В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку.
- Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
4. Пиріжки з морквою та горіхами
Інгредієнти
Для тіста:
700 г борошна
1 скл. молока
3 яйця
100 г вершкового масла
2 ч. ложки сухих дріжджів
2 ч. ложки цукру
Для начинки:
4 морквини
150 г очищених грецьких горіхів
4 ст. ложки меду
20 г вершкового масла
кориця мелена, цукор – за смаком
Приготування
- 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати.
- Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити полотенцем і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити.
- Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.
- Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко.
- Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
5. Морквяний салат на зиму
Інгредієнти
1 кг моркви
1 кг цибулі,
10 штук солодкого перцю
1,5 кг помідорів
250 г томатного соусу
1 скл. цукру
1 скл. олії
сіль – за смаком
Приготування
- Моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями.
- Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати.
- Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
6. Салат з моркви й кураги
Приготування
- Моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
- Курагу дрібно порізати. Все змішати, заправити медом.
7. Морква по-французьки
Інгредієнти
600 г моркви
50 г вершкового масла
2 ч. ложки цукру
100 г води
дрібка соди, сіль, петрушка
Приготування
- Моркву помити, почистити, порізати кружальцями або брусочками. Викласти в каструлю, додати масло, цукор, сіль, соду і воду, добре перемішати.
- Закрити кришкою, довести до кипіння і продовжувати варити на слабкому вогні. Через 30 хвилин варіння, помішувати моркву кожні 10 хвилин.
- Рідина має випаруватись. Подавати моркву з дрібно посіченою петрушкою.
8. Морква в молоці з грінками
Приготування
- Моркву помити, почистити, натерти на великій тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності.
- Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки протушити. Додати сіль, цукор.
- Подавати пюре з підсмаженими грінками.
9. Запіканка з морквою та сиром
Інгредієнти
4 морквини
1 скл. кисломолочного сиру
3 ст. ложки вершкового масла
0,5 скл. манки
1,5 скл. молока
4 яйця
4 ст. ложки мелених сухарів
4 ст. ложки сметани
цукор, сіль
Приготування
- Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.
- Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку.
- Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
10. Запечена морква
Інгредієнти
450 г моркви
2 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка меду
1 ч. ложка кінзи і коріандру
0,5 ч. ложки тмину
4 зубки часнику
2 ст. ложки петрушки
1 ст. ложка цедри лимона
сіль, перець – за смаком
Приготування
- Моркву помити, почистити.
- Духовку розігріти до 200 градусів.
- У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи.
- Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Сподіваємось, рецепти вам сподобаються і відтепер ви готуватимете цей диво овоч мало не щодня. Однак, тепер, замість того, щоб їсти “бо так треба, бо це корисно”, ви отримуватиме ще й гастрономічне задоволення.