Щороку так закриваємо огірки на зиму. Перевірений сімейний рецепт
2 Серпня, 2022
Сьогодні хочу з Вами поділитись ще одним рецептом маринованих огірків – зі стерилізацією. У такий спосіб ми також давно заготовляємо огірки на зиму.
Цей рецепт простіший та швидший, ніж заготовка без стерилізації.
Інгредієнти:
- Маринад на 1,5 літра води (на 3-літрову банку):
- Сіль – 2 столові ложки (практично без верху)
- Цукор – 2,5 столові ложки (практично без верху)
- Оцет – 100 грам (У БАНКУ, а не в маринад)
Спеції на літрову банку:
- Хрін – 1 лист
- Кріп із парасолькою
- Часник – 2-3 зубчики
- Лавровий лист – 1 штука
- Чорний перець – 8-10 горошин
- Запашний перець – 2-3 горошини
- Коріандр цілий – 1/3 чайної ложки
- Насіння гірчиці – ½ чайної ложки
Приготування:
- Спочатку огірки складаємо в ємність і заливаємо холодною водою. Нехай вони в такий спосіб трохи постоять.
- За цим рецептом кришки кип’ятити не потрібно, і банки не стерилізуються. Це вже економія часу, особливо якщо Ви закриваєте відразу великий обсяг огірків.
- Банки просто промиваємо із содою. Я взяла банку об’ємом 1 літр. Тепер на дно укладаємо лист хріну, його можна розірвати на шматочки або просто згорнути.
- Далі укладаємо кріп разом із парасольками, додаємо 2-3 зубчики часнику і щільно укладаємо миті огірки.
- Тепер додаємо спеції: по 1 листку лавровому (якщо листочки маленькі, покладіть 2 штучки), приблизно 8-10 горошин чорного перцю, 2-3 горошини запашного перцю, приблизно 1/3 чайної ложки цілого коріандру і ½ чайної ложки насіння гірчиці.
- Тепер приготуємо маринад. Найпростіше його розраховувати на 1,5 літра води, тобто на 3-літрову банку. Тому що в 3-х літрову банку, наповнену огірками, входить 1,5 літра маринаду.
- Отже, на 1,5 літра води я кладу 2 столові ложки солі практично без верху та 2,5 столові ложки цукру теж практично без верху.
- Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
- Відразу на вогонь ставимо каструлю з водою для стерилізації банок. Головне, не доводьте воду до кипіння, вона має просто стати гарячою.
- Оцет я додаватиму відразу в банку з огірками з розрахунку 100 г 9% оцту на 1,5 літра води. У літрову банку входить 0,5 літра води, тому оцту мені знадобиться приблизно 33-35 грам.
- Маринад закипів, заливаємо ним огірки спочатку до середини банки, з такими невеликими перервами, щоби банка не лопнула.
- Потім виливаємо оцет, ставимо в каструлю з гарячою водою для стерилізації і заливаємо маринадом до верху банки, не доливаючи зовсім небагато, щоб маринад не виливався під час стерилізації, і щоб самим не обпектися, коли витягуватимемо банку.
- Тепер доводимо воду у каструлі до кипіння на середньому вогні.
- Важливий момент: на дно каструлі обов’язково потрібно попросити кухонний рушник, щоб банки не луснули під час стерилізації.
- Але якщо каструля з подвійним дном, як у мене, то робити це не обов’язково.
- Після закипання води в каструлі літрові банки стерилізуються на повільному вогні при невеликому кипінні 10 хвилин. 3-літрові – 15 хвилин.
- Ще один орієнтир – це коли з’являться перші бульки у банці (це також приблизно через 10 хвилин), також можна припиняти стерилізацію.
- Вимикаємо вогонь, витягаємо банку та закатуємо.
- Готові баночки перевертаємо і залишаємо до повного охолодження. Рушником їх укутувати не треба.
Їх залишилося тільки прибрати у льох.
Джерело:
zhyttia.com.ua