Як приготувати смачний плов? Рецепт знавців східної кухні
Хто готував плов хоча б раз, той скаже, що це схоже на ритуал, в результаті якого виходить чарівна страва. Хоча всі дії виконуються в певній послідовності, будь-який майстер скаже, що неможливо зробити два однакових плови. Скористайтеся рецептом, що був перевірений багато разів. Сподіваємося, вам він сподобається.
Отже, закатаємо рукава і приступимо.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Баранина – 1 кг
- Рис довгозерний – 500 г
- Цибуля ріпчаста велика – 5 штук і 1 маленька цибулина
- Олія – 200 мл (або баранячий нутряний жир – 200 г)
- Часник – 2 головки
- Морква велика (в ідеалі, жовта) – 4 штуки
- Перець червоний стручковий – 2 штуки
- Кумин (зіра) в зернах – 1 столова ложка
- Сіль і перець за смаком
- Барбарис сушений – 1 столова ложка
- Чорнослив з кісточкою – 8-10 штук
- Ізюм темний без кісточки – 150 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
У казані розжарити масло. Якщо ви використовуєте баранячий жир, то витопіть його і приберіть шкварки. Їх можна посипати дрібною сіллю і потім використовувати для приготування найсмачнішої яєчні або смаженої картоплі. У маслі обсмажте невелику цибулину до тих пір, поки вона не почорніє. Заберіть цибулину.
Цибулю наріжте півкільцями, моркву довгою соломкою, товщиною приблизно 2-3 мм. У розпечене масло киньте цибулю і смажте її до появи темно-золотистого кольору. Це додасть вашому плову гарного кольору. Потім додайте моркву і готуйте її, поки вона не стане м’якою. Вогонь можна трохи зменшити. Інтенсивно перемішуйте овочеву суміш, щоб смаження йшло рівномірно.
Як тільки морква стала м’якою, шумівкою викладіть овочеву суміш в окремий посуд. Додайте вогонь і знову розжарте оливу. Розітріть в долоні зіру і киньте її в казан, так вона віддасть весь аромат. Потім покладіть порізане кубиками м’ясо (розміром 3-4 см) і перемішуйте. Баранина повинна трохи схопитися коричнюватої скоринкою. Важливо, щоб олія була розпеченою, інакше м’ясо виділить сік і почне тушкуватися. Якщо сік все-таки виділився, обсмажуйте баранину до стану, коли олія стане прозорою. Це ознака того, що м’ясо готове.
До баранини додайте овочеву суміш, перемішайте і тушкуйте їх разом ще 3 хвилини.
У цю суміш додайте окріп. Він повинен покривати вміст казана приблизно на 3 см. Додайте червоний стручковий перець, очищені головки часнику, барбарис, чорнослив, сіль і перець. Ця суміш називається зирвак. Доведіть зирвак до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 40 хвилин, щоб він набрав потрібного кольору.
Поки готується зирвак, промийте рис в декількох водах так, щоб вода стала прозорою. Злийте воду.
Спробуйте зирвак. Він повинен бути трохи солонуватим. Будьте спокійні, рис забере зайву сіль і надалі плов не буде прісним. З готового зирвака викладіть стручки червоного перцю. Покладіть рис на м’ясо і розрівняйте. Зірвак повинен покривати рис приблизно на 2 см. Доведіть суміш до кипіння.
Щоб рис рівномірно готувався, важливо обережно шумівкою трохи забирати верхні шари рису і перевертати їх. Ні в якому разі не перемішуйте його з м’ясом. У вмісті казана дерев’яною паличкою зробіть вертикальні отвори, щоб м’ясо не підгорало. Як тільки в отворах рідина стане блищати, потрібно зменшити вогонь до мінімуму і накрити плов кришкою. Засічіть 20 хвилин, за цей час рис вбере рідину і повністю приготується. Посипте рис родзинками і вимкніть вогонь. Дайте настоятися плову приблизно 20-30 хвилин, так він стане ще смачнішим.
Викладіть плов на широку кольорову таріль, прикрасьте часником і стручками перцю з плову. Кличте всіх до столу і насолоджуйтеся смаком!