Азербайджанська долма з виноградного листя

Рецепти східної кухні завжди незвичайні. Зараз ми розкриємо секрети приготування долми з виноградного листя. Домашня долма – найулюбленіша страва у кожній  родині Азербайджану. Варто спробувати і нам!

Домашня долма

З приготуванням долми впорається будь-хто, хто хоч раз в житті брався за голубці. Тільки замість капусти м’ясо і рис азербайджанці загортають в листя винограду. Незвичайний інгредієнт надає страві неймовірний смак і аромат.

Цікаво, що традиція приготування долми в Азербайджані була визнана ЮНЕСКО одним з елементів культурної спадщини людства. Домашня долма цінується у багатьох азіатських країнах. Її просто обожнюють в Вірменії, а також в Єгипті,Туреччині і Греції.

Інгредієнти:

  • 600 г яловичого фаршу
  • 40 виноградного листя
  • 1 цибулина
  • 800 мл м’ясного бульйону
  • 0,5 скл. рису
  • селера за смаком
  • 2 ст. л кропу і петрушки
  • свіжа м’ята і базилік
  • зіра, чорний перець, коріандр, сіль за смаком
  • 3 ст. л. рослинної олії

Приготування:

  1. Перед тим як приступити до приготування, виноградне листя і рис потрібно підготувати. Виноградне листя промий і залий окропом на 5-7 хвилин. Рис кілька разів промий проточною водою і залий окропом. Залиш крупу на півгодини, щоб вона набухла.
  2. Дрібно наріж цибулю і розігрій сковороду. Змасти її рослинним маслом і висип цибулю і подрібнене стебло  селери. Обсмажуй на середньому вогні до прозорості цибулі.
  3. Коли цибуля і селера готові, додай до них набряклий рис. Готуй інгредієнти разом на повільному вогні 2 хвилини, щоб рис ввібрав аромат цибулі і селери.

М’ясо для долми

  1. Тепер підготуйте основний інгредієнт для домашньої долми – фарш. До м’яса додайте пасеровану цибулю, селеру і рис. Також висипте дрібно порізану зелень кропу і петрушки, базиліка і м’яти. Щоб домашня долма вийшла ароматна і пряна, додай чебрець, зіру, чорний мелений перець і коріандр. Перемішайте всі інгредієнти.
  2. Тепер візьміть сотейник або будь-яку широку сковороду. Злегка змастіть посудину рослинним маслом. Дно викладіть виноградним листям.
  3. Візьміть виноградний лист і  обріжте стебло . Гладкою стороною поклади лист на тарілку і виклади на нього фарш. Лист починай загортати знизу, потім підкрутіть по боках і загорніть. Виконайте цю процедуру з кожним листком і викладіть в сотейник.
  4. Зверху долму також закрийте виноградним листям і залийте курячим бульйоном. Придавіть долму тарілкою, щоб вона не розгорнулася. Закрийте сотейник кришкою.
  5. Поставте сотейник з долмою на вогонь. Як тільки бульйон закипить, поставте  на  мінімальний вогонь для томління. Готуйте ще 1 годину 20 хвилин.

Всі тонкощі приготування долми дивіться в цьому відео.

Домашня долма виходить дуже красивою і смачною. Ароматні трави і спеції надають їй особливий смак. Спробувавши раз цю азербайджанську страву, ви захочете готувати її знову і знову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: