ГАСПАЧО І САЛАТ: ТРИ НЕЗВИЧНИХ РЕЦЕПТИ ДЛЯ ЛЮБИТЕЛІВ КАВУНА
Нарешті прийшов час кавунів і динь, на який ми так довго чекали. Навіть якщо поки що ще не ризикуєте купувати смачну ягоду, то рецепти для неї можна зберегти заздалегідь, щоб потім не просто з’їсти кавун ложкою, але й приготувати з ним щось незвичайне.
Інгредієнти:
· Кавун – 1/3 шт.
· Сир “Фета” – 300 г.
· Лимон – 1 шт.
· М’ята – 1 пучок
· Насіння (будь-яке за смаком) – 20 г.
· Оливкова олія – за смаком
· Сіль, перець – за смаком
Приготування:
1. Кавун очистити від шкірки і нарізати кубиками.
2. Сир нарізати кубиками.
3. М’яту дрібно нарубати.
4. Всі інгредієнти викласти в миску, додати насіння і перемішати.
5. Заправити олією і лимонним соком.
6. Посолити і поперчити.
Інгредієнти:
· Помідори – 4 шт.
· Огірки – 2 шт.
· Кавун – 2 скибочки
· Болгарський перець – 2 шт.
· Сіль, перець – за смаком
· Оливкова олія – за смаком
· Зелень – за смаком
Приготування:
1. Помідори бланшувати (обдати окропом і залишити на 5 хвилин). Зняти шкірку і нарізати кубиками.
2. Нарізати перець шматочками, обсмажити і зняти шкірку.
3. Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиком.
4. Огірки очистити від шкірки, нарізати шматочками.
5. Викласти в блендер і змішати, посолити і поперчити.
6. Залишити на пару годин у холодильнику.
7. Подавати з олією і зеленню.
Інгредієнти:
· Кавун – 0, 5 шт.
· Молоко – 1 ст.
· Морозиво (вершкове або ванільне) – 100 г.
· Мед – 2 ст. л.
Приготування:
1. Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиками.
2. У блендер помістити морозиво, молоко і кавун.
3. Додати мед і розлити по порціях.
Як ж правильно обрат та зберігати кавун?
Як правило, ягоди достигають у серпні-вересні, отже купувати кавуни на початку літа – надзвичайно ризиково. Неспілі кавуни можуть призвести до виникнення кишкових інфекцій. Ось декілька рекомендацій, які дозволять зменшити ризики:
1. Ліпше купувати у спеціалізованих магазинах, який мають відповідні сертифікати якості.
2. Не варто купувати кавуни, які продають вздовж автодоріг, адже ягоди за декілька годин вбирають в себе важкі метали та інші токсичні речовини.
3. Плід має бути неушкоджений, без тріщин, щоб туди не потрапили шкідливі мікроби-збудники харчових отруєнь.
4. Колір стиглої ягоди має бути максимально контрастним, шкірка твердою та блискучою, а хвостик сухим. Щоб вибрати стиглий кавун, постукайте по ягоді. Звук має бути дзвінким.
5. Перед вживанням кавун потрібно ретельно помити щіточкою. Розрізану ягоду тримайте в холодильнику.