Люля-кебаб на природі і вдома: смачні рецепти
- Поєднуйте баранину, яловичину чи птицю зі спеціями, смажте на мангалі, сковороді або в духовці, подавайте з овочами, зеленню і соусами.
Яке м’ясо підійде для люля-кебаба?
Традиційно люля-кебаб готується з баранини, в ідеалі — з шийної або задньої частини туші. Проте вийде соковитим і страва з яловичої вирізки. Якщо віддаєте перевагу птиці, візьміть філе грудки або гомілки. Використовуйте кожен вид м’яса окремо або комбінуйте по своєму смаку.
Якщо будете готувати на мангалі, до баранини і яловичини додайте курдючний жир: приблизно 200-300 г на 1 кг м’яса. Сало зробить масу в’язкою.
Прокрутіть м’якоть через м’ясорубку або подрібніть вручну. Для цього наріжте м’ясо на шматочки не більше 1 см, а потім нарубайте їх одним або двома ножами.
Що додати у фарш для люля-кебаба?
Зазвичай до м’яса додають цибулю, спеції і зелень. А от яйця не кладуть, а просто довго відбивають фарш, щоб він став в’язким і не впав з шампурів.
Але для тих, хто не хоче витрачати час і сили, ми пропонуємо рецепти з яйцями.
Як підготувати люля-кебаб?
Добре вимісити фарш. На цій піде не менше 15 хвилин. Якщо у фарші немає яєць, а ви будете готувати на мангалі, як слід відбийте масу, щоб вона добре трималася на шампурах і не впала у вугілля. Для цього беріть м’ясо рукою і кидайте на стіл. Повторюйте, поки фарш не стане щільним, однорідним і схожим на тісто по консистенції.
Залиште фарш в холодильнику щонайменше на півтори-дві години, а потім розділіть на кілька однакових частин. З кілограма фаршу повинно вийти 7-8 заготовок.
Сформуйте довгасті ковбаски діаметром приблизно 3-4 см.
Щоб зробити люля-кебаб на шпажках, покладіть на м’ясну ковбаску 1-2 дерев’яні палички, змочені у воді, і щільно обтисніть фарш навколо. Таким же чином поступіть і з шампурами.
Перш ніж обсмажувати, залиште люля-кебаби на годину-півтори в холодильнику.
Фарш для люля-кебаба з часником, кмином і петрушкою
Інгредієнти:
- 2 цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- 1 невеликий пучок петрушки;
- 2 чайні ложки сушеної м’яти;
- 1 чайна ложка меленого кмину;
- 1 чайна ложка меленої паприки;
- 1 ½ чайної ложки солі;
- ½ Чайної ложки червоного перцю чилі;
- 1 чайна ложка чорного меленого перцю;
- 1 кг фаршу.
Приготування:
Цибулю натріть на середній терці. Часник пропустіть через прес, петрушку дрібно нарубаєте. Змішайте всі інгредієнти.
Фарш для люля-кебаба з м’ятою, орегано і паприкою
Інгредієнти:
- 1 невелика цибулина;
- 700-800 г фаршу;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 4 столові ложки паприки;
- 2 чайні ложки меленого кмину;
- 2 чайні ложки сушеного орегано;
- 2 чайні ложки сушеної м’яти;
- 1 столова ложка солі;
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю.
Приготування:
Цибулю натріть на крупній тертці. Змішайте з фаршем і приберіть в холодильник на 30-40 хвилин.
Розігрійте масло в сковороді на середньому вогні. За 40-45 секунд обсмажте на ньому паприку, кмин, орегано, м’яту, сіль і чорний перець. Постійно помішуйте.
М’ясо полийте олією зі спеціями і добре перемішайте.
Фарш для люля-кебаба з болгарським перцем і помідором
Інгредієнти:
- 5-6 стебел петрушки;
- 1 помідор;
- 1 невеликий червоний болгарський перець;
- 1 цибулина;
- 1 кг фаршу;
- 1 чайна ложка чорного меленого перцю;
- 1 чайна ложка червоного меленого перцю;
- 1 ½ чайної ложки солі.
Приготування:
Петрушку дрібно нарубаєте. Помідор і перець очистіть від насіння. Подрібніть в блендері разом з цибулею. Відкиньте овочеву суміш на сито і кілька разів притисніть її ложкою, щоб вийшов зайвий сік. Змішайте з фаршем, перцем і сіллю.
Фарш для люля-кебаба з цибулею, часником і яйцем
Інгредієнти:
- 1 зубчик часнику;
- 2 цибулини;
- 1 кг фаршу;
- 1 яйце;
- 50 г панірувальних сухарів;
- 1 чайна ложка куркуми;
- 2 чайні ложки паприки;
- 2 чайні ложки солі;
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю.
Приготування:
Часник дрібно наріжте або пропустіть через прес. Цибулю натріть на крупній тертці. Покладіть на сито над мискою і залиште години на дві, щоб стік сік.
Додайте в м’ясо цибулю, часник, яйце, панірувальні сухарі, куркуму і паприку. Посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
Фарш для люля-кебаба по-індійськи
Інгредієнти:
- 50 г сушеного мигдалю;
- 3 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 700-800 г фаршу;
- 2 столові ложки меленого імбиру;
- 1 столова ложка гострої паприки;
- 1 ½ столової ложки вершків з жирністю від 30%;
- 1 яєчний білок;
- 1 столова ложка приправа гарам масала (можна замінити на суміш куркуми, коріандру і кмину);
- ¾ чайної ложки меленого кардамону;
- ¾ чайної ложки меленого запашного перцю;
- сіль — за смаком.
Приготування:
Мигдаль покладіть в невелику каструлю, залийте 2 склянками води і закип’ятіть. Відкиньте на друшляк, промийте і очистіть від шкірки. Після замочіть в окропі, через 10-15 хвилин злийте рідину і остудіть.
Часник подрібніть. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте в олії 7-8 хвилин, постійно помішуючи.
Змішайте фарш з часником, імбиром і паприкою. Залиште в холодильнику на 30 хвилин.
Збийте Блендером мигдаль, вершки, білок і спеції. Додайте готову суміш і цибулю в м’ясо. Посоліть і як слід перемішайте.
Фарш для люля-кебаба з томатною пастою, лимонним соком і яйцем
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- 1 невеликий пучок петрушки;
- 1 гілочка м’яти;
- ½ лимона;
- 1 яйце;
- 2 чайні ложки меленого кмину;
- 1 столова ложка паприки;
- ½ чайної ложки часникового порошку;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 2 чайні ложки солі;
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю;
- 1 кг фаршу.
Приготування:
Цибулю дрібно наріжте. Зелень нарубайте. З лимона вичавіть сік. Змішайте всі інгредієнти з фаршем.
Як посмажити люля-кебаб?
Приготувати страву можна різними способами. Вона виходить смачною і на відкритому вогні, і в звичайній духовці.
Як приготувати люля-кебаб на мангалі
Це класичний варіант приготування. Завдяки аромату багаття м’ясо виходить особливо смачним.
Щоб переконатися, що фарш готовий, посмажте спочатку один кебаб. Якщо м’ясо добре тримається на шампурі і не падає на вугілля, продовжуйте. Якщо ні — знову відбийте фарш.
На розігрітому вугіллі смажте кебаб 8-12 хвилин. Перевертайте, щоб м’ясо приготувався рівномірно, а апетитна скоринка була з усіх сторін.
Як приготувати люля-кебаб в духовці
Духовку розігрійте до 180 °C. Викладіть заготовки на деко.
Або використовуйте ґрати, а під них поставте звичайний лист з фольгою, щоб туди стікали жир і сік.
Запікайте люля-кебаб 20-25 хвилин, не перевертаючи.
Як приготувати люля-кебаб на плиті
Розігрійте сковороду-гриль. Обсмажуйте заготовки по 6-7 хвилин з кожного боку або довше, поки не утвориться щільна рум’яна кірочка.
Як подавати люля-кебаб
Найпростіший варіант — прямо на шампурах або шпажках з скибочками лимона, зеленню або овочами.
Кебаб відмінно поєднується з овочами гриль, рисом, кускусом і іншими простими гарнірами.
Також м’ясне блюдо добре доповнюють йогуртові соуси, наприклад грецька дзадзикі.
Апетитно виглядає люля-кебаб, якщо його розрізати на шматочки, посипати зеленню, полити соусом і подавати з коржиками і свіжими овочами.