Мокрий кекс

Східні солодощі – це не тільки халва, пахлава чи козинаки. У списку страв національної турецької кухні є багато цікавих рецептів десертів, які можна приготувати самостійно. Одним з таких ми з задоволенням з вами ділимося.

У традиційному варіанті мокрого турецького кексу (Islak kek) біксвіт і глазур готуються на основі какао-порошку. Ми ж пропонуємо трохи вдосконалити цей рецепт, приготувавши ніжний крем і шоколадну глазур з вершками.

Інгредієнти:

  • яйце 4 шт.
  • цукор 425 г
  • пшеничне борошно 320 г
  • розпушувач 1 ч. л.
  • какао-порошок 1,5 ст. л.
  • вода 180 мл
  • молоко 900 мл
  • вершкове масло 65 г
  • ванільний екстракт 1,5 ч. Л.
  • вершки 90 мл
  • молочний шоколад 160 г

Приготування:

  1. Для тіста змішайте яйця і 90 г цукру. Збийте до появи білого кольору і збільшення маси в 3 рази. Просійте 170 г борошна, розпушувач і какао. Перемішайте так, щоб не було грудочок.
  2. Для крему в сотейник з товстим дном помістіть 180 г цукру, 150 г борошна. Потім вливайте молоко невеликими порціями, помішуючи. Поставте каструлю на середній вогонь і варіть крем до загустіння, постійно помішуючи. Коли приберете крем з вогню, вмішайте в нього 45 г вершкового масла і ванільний екстракт. Загорніть сотейник в харчову плівку, щоб вона торкалася крему.крем
  3. Змастіть форму для випікання маслом. Вилийте в неї тісто, розрівнюючи поверхню. Випікайте бісквіт 20 хвилин при 180 градусах.
  4. Для цукрового сиропу змішайте воду з 155 г цукру в сотейнику. Доведіть до кипіння на середньому вогні, помішуючи.
  5. Свіжоспечений бісквіт проткніть виделкою і залийте сиропом. Не потрібно чекати, поки він охолоне.бісквіт
  6. Далі залийте біксвіт кремом, вирівнюючи поверхню. Накрийте десерт харчовою плівкою і дайте йому охолонути спочатку при кімнатній температурі, а потім в холодильнику 1 годину.бісквіт з кремом
  7. Коли кекс потрібно буде діставати, приготуйте глазур. Налийте вершки в сотейник і підігрійте на середньому вогні. Додайте шоколад і вершкове масло. Постійно помішуйте глазур, поки весь шоколад не розтане. Дайте готової глазурі трохи охолонути і залийте бісквіт нею. Розрівняйте верх. Можете відправити в холодильник ще на 1 годину.

Якщо у вас немає можливості чекати ще 1 годину, можете подавати десерт практично відразу. Шоколадна глазур швидко схоплюється. Зазвичай цей турецький десерт ріжуть на невеликі тістечка і подають порційно.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: