Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Помідори в будь-якому вигляді підходять для консервації на зиму. Кисло-садкі плоди ідеально поєднуються з яскравою морквою, соковитою цибулею, хрусткими огірками та м’ясистими перцями.

Паличкою-виручалочкою для зустрічі несподіваних гостей стануть прості та настільки смачні, що «пальчики оближеш», рецепти салатів на зиму без стерилізації з помідорів, різаних часточками.

Салат «Ласун» з помідорів з цибулею, солодким перцем і морквою

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

На 4 літрові баночки салату «Ласун» беру:

  • стиглі та м’ясисті помідори– 1 кг
  • помаранчева морква – 1 кг
  • цибуля – 1 кг
  • болгарський перчик – ½ кг
  • олія соняшникова – 0.5 склянки
  • цукор – 0.5 склянки
  • сіль без домішок – 1.5 ст. л.
  • жменя свіжоперемеленого чорного перцю
  • 9% оцет – 60 мл.

Приготування:

  1. Помідори вимиваю, відрізаю плодоніжки, і ріжу на середні скибочки. Не раджу дрібнити, щоб потім скибочки в процесі приготування не розвалилися. Шматочки помідорів викладаю в ємність із антипригарним дном.
  2. Очищену цибулю ріжу півкільцями, та відправляю до помідорів.
  3. Перці нарізаю кільцями або півкільцями, і висипаю до решти овочів.
  4. Овочерізкою чистю моркву, тру її на великій тертці, і пересипаю в ємність.
  5. У суміш додаю свіжомілий перець з сіллю і цукром.
  6. Відразу кладу лавровий лист та будь-які пряні трави за смаком. Усі інгредієнти перемішую.
  7. У каструльку виливаю олію, ставлю її на невеликий вогонь, і проварюю 30 хвилин, промішуючи вміст лопаткою.
  8. Важливо не переварити овочі, щоб вони зберегли форму і не перетворилися на кашку.
  9. У готовий мікс додаю оцет і проварюю його ще 10 хвилин.
  10. У стерильні баночки розподіляю салат, і закатую прокип’яченими кришками.
  11. Залишаю заготовки під теплою ковдрою до ранку, а потім переношу баночки в підвал.

Закуска з помідорів, огірків, цибулі та перцю шарами – на літрову банку

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Компоненти на 1 л баночку:

  • середнього розміру соковиті огірки – 4 шт.
  • помідори – 4 шт.
  • болгарські перці – 2 шт.
  • середні цибулини – 2 шт.
  • пара зубчиків часнику
  • пара ст. л. олії
  • кропові парасольки – 2 шт. з насінням
  • по 2 ст. л. солі із цукром
  • 9% оцтовий розчин – 4 ч. л.
  • горошковий чорний перець – 6 шт.

Приготування:

  1. Нарізаю помідори великими часточками, огірки – кружечками, цибулю – півкільцями, часник – навпіл, а перці – товстими соломками.
  2. На дно баночки кладу олію, помідори, огірки, цибулю, перець шарами. На овочі викладаю часникові зубчики та кропові парасольки.
  3. Далі засипаю сіль із цукром, вливаю оцет.
  4. Доверху заповнюю банки кип’ятком, поливаючи тонким струмком.
  5. Ставлю банки на рушник в каструлю, і заливаю їх до плічок водою. Стерилізую 15 хвилин, і відразу закручую металевими кришками.
  6. Перевертаю, і загортаю ковдрою до повного остигання.

Салат з помідорами та огірками

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Ароматний салат з огірків і помідорів на зиму з цибулею я подаю навіть у свіжозмаринованому вигляді, присипавши зеленню, і полив олією вже через годину після нарізки.

Із заданої кількості овочів вийде близько 5-6 банок салату по 0,5 л.

Інгредієнти:

  • по 0,5 кг білокачанної капусти, бурих помідорів, огірків та солодкого перцю
  • ріпчасті цибулини – 3 шт.
  • соковита морква – 3 шт.
  • сіль без домішок – 1 неповна ст. л.
  • цукровий пісок – 50 г (гранена чарка)
  • 9% оцет – 75 мл
  • олія без запаху – половина склянки
  • половинка стручка гіркого перцю без насіння – на любителя
  • лавровий лист – 4-5 шт.
  • чорний горошковий перець – 10 шт.

Приготування:

  1. Тонкою павутинкою шаткую капусту, злегка присипаю сіллю (із загальної кількості), приминаю руками, щоб став виділятися сік.
  2. Помідори ріжу часточками, а огірки пів кружечками, моркву з перцем нарізаю соломкою.
  3. Всі овочеві інгредієнти перемішую, всипаю цукор, і залишок норми солі, далі вливаю норму олії, кидаю лавровий лист, горошковий перець та 2 ст. л. оцту від загальної норми.
  4. Залишаю заготівлю на годину в спокої, і вже на цьому етапі від нього на весь будинок відчувається аромат, що манить. Я не відмовляю собі в задоволенні відсипати в тарілочку кілька ложок, і з’їсти зі шматочком хліба, дуже смачно.
  5. Далі ставлю заготовку на плиту, чекаю на її кипіння, проварюю 7-8 хвилин, і весь цей час періодично провертаю суміш шумівкою, щоб овочі не присмажилися на дно. Наприкінці вливаю оцет, перемішую.
  6. Стерильні баночки я заповнюю киплячою сумішшю до самого верху, закручую провареними в кип’ятку бляшаними кришками, перевертаю, і загортаю ковдрою для сповільненого остигання.

Закуска на зиму «Помаранчеве чудо»

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Сонячна закуска «Помаранчеве диво» відразу нагадує про тепле літо, і гарно виглядає на столі. Яскравий колір заготівлі надає морква, тому її вибираю особливо ретельно.

Інгредієнти:

  • соковита морква – 1 кг
  • соковиті помідори – 1.5 кг
  • цукор – ½ склянки
  • невелика голівка часнику
  • склянка соняшникової олії
  • кам’яна сіль – 2 ст. л.
  • 1 ст. л. чорного свіжоперемеленого перцю
  • 9% оцет – 1 ст. л. на банку

Приготування:

  1. Ретельно промиваю стиглі помідори і нарізаю їх часточками.
  2. Моркву чищу овочечисткою, і ріжу на квадратики.
  3. Моркву з помідорами прокручую на м’ясорубці або перебиваю блендером.
  4. Суміш переміщаю в емальовану каструлю, туди ж викладаю цукор із сіллю, і вливаю олію. Все змішую, щоб вийшла однорідна маса. Ставлю ємність на плиту і тушу близько 1.5 години.
  5. Роздавлюю або нарізаю часник, і висипаю в загальну масу разом із перцем у самому закінченні варіння. Далі виливаю оцет і перемішую.
  6. Розкладаю салатну заготовку по стерилізованим баночкам, і закатую провареними в кип’ятку кришками.

Салат з помідорами та перловкою «Ситний обід»

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Закуска з різаних соковитих овочів з перлівкою стає гарним гарніром до м’яса. Зручно дістати гарну баночку з комори, відкрити і насолодитися самостійною ситною стравою.

Продуктовий набір на 5 баночок по 0.5 л:

  • кольорові болгарські перці – 1 кг
  • помідори, цибуля ріпчаста, соковита морква – по 0,5 кг
  • склянка перловки
  • цукор – 3 ст. л.
  • сіль без домішок – 1 ст. л. з гіркою
  • відфільтрована вода – 350 мл
  • соняшникова олія рафінована – половина склянки
  • оцет 9% – 2 ст. л.
  • свіжоперемелений чорний перець – жменя.

Приготування:

  1. Перлову крупу промиваю під краном і замочую у воді на 2 години.
  2. Морквину очищаю, і тру на тертці з великими осередками.
  3. Цибулю очищаю і нарізаю дрібно. За бажанням можна різати на півкільця чи чверті.
  4. Помідори перебиваю блендером, а перці розділяю на невеликі смужки.
  5. Беру каструлю відповідного розміру, вливаю на дно олію, розігріваю, і висипаю в нього натерту морквину та цибулю.
  6. Після закипання тушкую овочі на невеликому вогні 10 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.
  7. Перекладаю розпарену перловку до цибульно-морквяної суміші, і проварюю ще 15 хвилин.
  8. Далі кладу помідорне пюре, перець, сіль з цукром і проварюю 25 хвилин. За 10 хв до закінчення варіння додаю перець і доливаю оцет.
  9. Приготовлену киплячу масу розкладаю по стерильних баночках, закручую жерстяними кришками, загортаю тепліше.
  10. Стерилізація не потрібна, оскільки заготівля успішно зберігається за умов квартири.

Салат «Зимова свіжість»

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Рецепти салатів без стерилізації на зиму із різаними часточками зелених помідорів, настільки смачні, що пальчики оближеш. Я зазвичай беру ті помідори, які не встигли дозріти за літо, а також соковиту свіжу зелень.

Інгредієнти:

  • зелені та бурі помідори – 3 кг
  • цибуля – 1 кг
  • морква – 0,5 кг
  • великий пучок зелені (петрушки, кінзи, кропу)
  • сіль із цукром – за смаком
  • олія соняшникова – для обсмажування цибулі

Приготування:

  1. Помідори нарізаю дрібними кубиками.
  2. Цибулю нарізаю тонкими півкільцями, а моркву тру на великій тертці.
  3. Зелень промиваю і нарізаю дрібненько.
  4. Викладаю цибулю на сковороду і ставлю її на середній вогонь плити.
  5. Ємність із цибулею та олією прикриваю кришкою, тушу до м’якості, і пересипаю в ємність моркву.
  6. Викладаю нарізані помідори, солю, перемішую, тримаю під закритою кришкою 10 хвилин.
  7. Присмачую суміш цукром та сіллю, продовжую готувати 5-7 хвилин, але вже без кришки.
  8. Посипаю салат зеленню і тримаю на вогні ще пару хвилин.
  9. Гарячий салат розподіляю по стерильним банкам, і закатую машинкою.
  10. Перевертаю, утеплюю пледом. Після остигання переставляю закрутку в льох.

Закуска «П’ятихвилинка» з помідорами та огірками на зиму

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Готується закуска просто з доступних овочів. Вона також зберігає вітаміни у складі та природний смак кожного інгредієнта. Розповім два варіанти приготування – зі стерилізацією та без.

Щоб максимально зберегти свіжість поєднання помідорів із зеленню, я 10 хвилин стерилізую салат.

На 3 л готової страви потрібно:

  • стиглі помідори – 2.5 кг
  • соковиті огірки – 1 кг
  • пучок кропу
  • селера – 50 г
  • голівка часнику
  • сіль – 1 ст. л. з горою
  • дрібка свіжоперемеленого чорного перцю
  • неповна склянка цукру
  • склянка соняшникової олії
  • оцет 9% – 100 мл.

Приготування:

  1. Огірок нарізаю кружечками, помідори розділяю на часточки, і висипаю овочі в загальну каструлю.
  2. Приправляю дрібно нарізаною зеленню і часником.
  3. Далі висипаю сіль із цукром та перцем, а також додаю олію, добре перемішуючи салат.
  4. Прикриваю заготовку кришкою і залишаю на півтори години, щоб овочі обмінялися соками.
  5. Розкладаю салат рівномірно по стерильним баночкам, злегка придавлюючи.
  6. Стерилізую у воді 10-15 хвилин із прикритою кришкою. Закатую, і перевертаю вгору дном.
  7. Укутую ковдрою, щоб досягти повільного остигання заготовки.
  8. Якщо салат готувати без стерилізації, то овочі, що пустили сік (стоять вони вже довше – години 3-4) потрібно проварити на вогні 5-10 хвилин і розлити в киплячому стані по стерилізованих банках. Закатати та тепло укутати на добу, перевернувши банки догори дном.

Оригінальна закуска з помідорів з цибулею та зеленню в банках

Рецепти салатів з часточками помідорів. Смачно перезимуємо

Пряний маринад не псує свіжість смаку, а триразове заливання дозволить зберегти скибочки овочів у первозданному вигляді.

Перед тим, як зробити закуску, потрібно підготувати на літрову банку:

  • стиглі помідори невеликого розміру – 700 г
  • солодкий перець
  • голівка цибулі
  • пару зубків часнику
  • горошини запашного перцю – 5 шт.
  • листок лавровий
  • по 1 ст. л. олії та 9%-го оцту.

Маринад

  • відфільтрована вода – 500 мл
  • сіль без добавок – 1 ст. л. з гіркою
  • цукор – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Всі овочі вимиваю, у помідорів обрізаю плодоніжку, цибулю очищаю від лушпиння, перець звільняю від насіння.
  2. Помідори ріжу скибочками, перець з цибулею ріжу на кільця, часник дрібно рублю.
  3. У стерилізовані банки кладу шарами помідори з часником, перцем та цибулею. При цьому овочі не сильно трамбую, щоб не м’яти шматочки.
  4. Киплячою водою наповнюю банки по плічка, і залишаю, щоб вони прогрілися 10 хвилин, після чого зливаю в каструлю.
  5. Знову кип’ячу воду, і вдруге заливаю овочі на 10 хвилин.
  6. Втретє у воду додаю прянощі, цукор із сіллю, кип’ячу, доливаю олію з оцтом, і заливаю баночки маринадом.
  7. Відразу прикочую стерильними кришками, перевертаю вгору дном, і загортаю для повільного охолодження.
  8. Мариновані овочі в банках повинні простояти вкритими не менше 1 доби, після чого я відправляю їх у льох.

Саме так створюються найкращі рецепти консервації, здатні задовольнити гастрономічні запити найвишуканішого гурмана.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: