РЕЦЕПТИ ШАУРМИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ: ВАРІАНТИ НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК
Приготувати страву турецької кухні вдома не складно — продукти для шаурми можна купити в більшості супермаркетів, потрібно тільки знати кілька правил приготування та загортання начинки.
Традиційно шаурму готують з овочами та м’ясом, а саме — зі смаженою бараниною. Але підійде й будь-яке інше м’ясо, риба. Можна навіть зробити вегетаріанську шаурму.
Кладуть начинку в піту, тортилью або загортають у тонкий лаваш. Більшість віддає перевагу саме останньому варіанту.
Приготування в домашніх умовах: кілька правил
- Тісто обов’язково має бути свіжим, інакше не зможете згорнути шаурму без тріщин і крихт у піту чи лаваш.
- М’ясо рекомендується маринувати, щоб страва вийшла соковитою та м’якою. Для маринаду варто обрати олію, лимонний сік або кефір.
- Обсмажувати м’ясну начинку до золотистої скоринки краще на чавунній сковороді або сковороді-гриль, аби вийшла смачна та справжня шаурма. Перед обсмажуванням з м’яса потрібно прибрати зайву вологу.
- Наприкінці рекомендується обсмажити страву на сковороді, але без олії — це дасть змогу зімітувати ефект гриля, якщо немає гриль-сковороди. Як варіант, довести страву до готовності можна в духовці — досить запікати її протягом 5-7 хвилин за 200 градусів.
Для соусу підійде сметана або майонез із часником, а також кетчуп або гірчиця. Можна готувати і з додаванням твердого або вершкового сиру. Смак страви також доповнить зелень на вибір — кріп, кінза, петрушка, базилік або зелена цибуля.
Як правильно загорнути шаурму
Аби домашня шаурма була схожою на ресторанну або покупну, і щоб з неї не витікав м’ясоовочевий сік, потрібно правильно згорнути шаурму, як на фото.
Спочатку лаваш розгортаємо та скроплюємо водою, після чого змащуємо лист соусом, відступаючи на два пальці від країв. Викладаємо по черзі всі інгредієнти начинки.
Накриваємо все коротшою стороною листа, потім — бічними, і загортаємо рулет.
Рецепт з куркою
На 4 порції нам знадобляться такі складові:
- куряче філе — 300 г;
- помідор — 2 шт.;
- огірок — 1 шт.;
- кетчуп — 5 ст. л.;
- майонез — 4 ст. л.;
- зубчик часнику — 2 шт.;
- білокачанна капуста — 200 г;
- кефір — 4 ст. л.;
- цибуля — 1 шт.;
- лаваш — 1 пакунок;
- олія для смаження.
Спочатку готуємо м’ясо. Для цього промиваємо та подрібнюємо філе. Окремо шаткуємо цибулю та смажимо її на сковорідці до прозорості, після чого додаємо м’ясо, солимо та перчимо. Курка смажиться дуже швидко, достатньо 5-7 хвилин.
Окремо промиваємо капусту та шаткуємо її, додаємо сіль і перець, майонез. Помідори й огірки просто тоненько нарізаємо і відкладаємо. Овочева начинка готова.
Рецепт соусу досить простий. Основу першого становить кетчуп, який змішуємо з будь-якою приправою, наприклад, базиліком або хмелі-сунелі. Для другого соусу знадобиться майонез, кефір і натертий часник. Обидва соуси ретельно перемішуємо в окремих мисочках.
Настала черга лаваша — ділимо лист на дві частини, одну з них розкладаємо на рівну поверхню. Намазуємо соусами, на правий край викладаємо м’ясо, потім овочеву начинку та загортаємо.
На змащену олією та розігріту сковороду кладемо шаурму й обсмажуємо з двох боків. Якщо залишився соус, можна подавати його разом зі стравою на стіл.
Простий рецепт з сиром і ковбасою
На 2 порції нам знадобляться:
- лаваш — 2 листка;
- ковбаса — 400 г;
- огірок — 2 шт.;
- помідор — 2 шт.;
- корейська морква — 200 г;
- пекінська капуста — 100 г;
- твердий сир — 150 г;
- кетчуп і майонез — за смаком;
- зелень — за смаком.
Ковбасу нарізаємо соломкою або кубиками, після чого 10 хвилин обсмажуємо. Окремо подрібнюємо помідори й огірки, шаткуємо капусту та зелень. Сир натираємо на крупній тертці.
Соуси додаємо в кінці, спочатку в лаваші викладаємо м’ясо, потім овочі, зелень і корейську моркву, за нею сир, майонез і кетчуп. Загортаємо, щоб не було відкритих країв, і смажимо готову шаурму з двох боків до утворення рум’яної скоринки.
Рецепт із лососем і тортильєю
На 4 порції нам знадобляться:
- тортилья — 4 шт.;
- лосось — 500 г (4 філе);
- огірок — 1 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- перець чилі — 1 шт.;
- олія — 1 ст. л.;
- білий винний оцет — 1 ст. л.;
- цукор, сіль, мелений чорний перець — за смаком.
Для соусу нам потрібні:
- кінза — 0,5 пучка;
- м’ята — 0,5 пучка;
- натуральний йогурт — 8 ст. л.
Кожен шматок лосося натираємо сіллю та перцем, скроплюємо олією, не торкаючись шкірки. Обсмажуємо 8-9 хвилин на розігрітій сковороді шкіркою вниз, другий бік риби залишаємо на вимкненому вогні — філе дійде до готовності на залишковому теплі. Готову рибу нарізаємо кубиками.
В окремій мисці змішуємо порізаний огірок, цибулю та перець, додаємо до них цукор, сіль і оцет. Для соусу змішуємо в йогурті посічені кінзу і м’яту.
Розкладаємо начинку по тортильї — для подачі згортати страву не потрібно.
Рецепт шаурми в піті
На 3 порції нам знадобляться:
- піта — 3 шт.;
- куряче стегно — 3 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- помідор — 2 шт.;
- листя салату — 3 шт.;
- лимонний сік — 2 ст. л.;
- майонез — 6 ст. л.;
- зубчик часнику — 4 шт.;
- олія — 3 ст. л.;
- спеції: куркума, кмин, паприка, сіль, перець — за смаком.
М’ясо відокремлюємо від кістки, промиваємо та натираємо спеціями із сіллю. Ставимо маринуватися в холодильник до 4 годин. Після чого м’ясо нарізаємо соломкою та обсмажуємо на сковорідці.
Листя салату просто промиваємо, а помідори та цибулю ріжемо. Для соусу змішуємо майонез і подрібненій часник.
Кожну піту розрізаємо так, щоб вийшли кишеньки, які мастимо соусом і укладаємо всередину по листу салату. Акуратно вкладаємо м’ясо й овочі, скроплюємо лимонним соком і подаємо до столу.
Дієтичний рецепт своїми руками
На 2 порції нам знадобляться:
- лаваш — 2 листки;
- болгарський перець — 2 шт.;
- помідор — 2 шт.;
- огірок — 2 шт.;
- петрушка або кріп — 1 пучок;
- редис — 4 шт.;
- твердий сир — 50 г;
- лимонний сік — 2 ст. л.;
- натуральний йогурт — 100 мл;
- зубчик часнику — 2 шт.
Нарізаємо овочі та подрібнюємо зелень, окремо змішуємо йогурт, тертий часник і сіль для соусу. Сир тремо на крупній тертці. Начинку викладаємо на лист лаваша, змащений соусом, скроплюємо лимонним соком. Згорнуту шаурму обсмажуємо з двох боків на сковороді без олії.