Штолен – різдвяна випічка з горішками та сухофруктами. Має бути на кожному святковому столі.

Процес приготування різдвяного кексу – це таїнство, яке стане смачним частуванням для всієї родини. А різдвяна випічка сама по собі – не тільки атрибут свята, але і радість, яку не купиш у магазині. І якщо говорити про традиційний різдвяний штолен, то у нього є кілька важливих правил. І ми про них розповімо, щоб повністю опанувати майстерністю створення різдвяної страви.
Вважається, що справжній різдвяний кекс з’явився в Німеччині багато століть назад. Вид традиційної випічки на Різдво називається штолен. Найпопулярніший рецепт такого різдвяного кексу обов’язково повинен бути з родзинками і цукатами. Також зараз в штолен додають горіхи і цукати апельсина.

Головним секретом різдвяного кексу є рання підготовка до свята. Штолен потрібно випікати за три тижні до свята, а зберігається він близько двох-трьох місяців, абсолютно при цьому не черствіючи.

Якщо схаменулися трохи пізніше, то це не страшно, штолен в Європі люблять їсти всю зиму. Так що потрібно лише знайти форму для випічки і запастися терпінням на кілька тижнів, поки кекс відлежиться.

“Мені захотілося спекти штолен; це щось на зразок масляного кексу з сухофруктами, який готується на Різдво. Правильний штолен божественний він солодкий; він важкий; він пронизаний пахощами кориці і ванілі, імбиру і апельсина. І хересу! -так-так, хересу, хоча можна взяти і ром, і коньяк, і настоянку на чорноплідної горобини. Він вилежується кілька тижнів в прохолодному місці, посипаний цукровою пудрою, загорнутий у фольгу і пекарські папір, і зріє, як чудовий плід. Готувати штолен легко. Розповім, як це робила я. Взяла два види родзинок, темні  і світлі, курагу, зацукровану вишню, інжир і жменьку чорносливу, а ще апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Порізала їх на шматочки, залила гарним коньяком і відставила в сторону. Розм’якшила двісті грам вершкового масла. Відсипала в чашку сто п’ятдесят грам цукру. Виклала з холодильника чотири яйця, щоб вони нагрілися. Просіяла через сито півтори склянки борошна. Звірила з рецептом. Рецепт радив збити цукор з маслом, а потім додати яйця, борошно, вологу фруктово-коньячну суміш, перемішати, випекти кекс, і коли він охолоне, від душі просочити його ромом. Раптово на мене зійшло умиротворення. Я взяла миску, в якій плавали сухофрукти, і великою ложкою вичерпала і з’їла: два види родзинок, курагу, зацукровану вишню та інжир; ще я з’їла чорнослив, апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Коньяк,що залишився на дні  я випила через край. Масло і яйця сунула в холодильник. Борошно висипала в банку. Цукор кинула де стояв. І помчала геть, регочучи як птах Алконост, про якого хоч і кажуть, що він стримано сміється, але насправді брешуть, бо хто живе на острові Буян і керує погодою, не може сміятися пристойно. Рекомендую всім цей прекрасний рецепт. Він досить нескладний у виконанні. Можливо, спочатку вам здасться, що ви не вип’єте вісімдесят грам коньяку без закуски, але повірте, це тільки здається! А результат подарує вам багато приємних хвилин.

P.S. Таким же чином готуються млинці з начинкою і капустяний пиріг. ” 🙂

автор:Олена Михалкова

Рецепт традиційного різдвяного штолен

Так, ми підібрали для вас традиційний рецепт різдвяного штолен, за допомогою якого ви без проблем зможете приготувати смачний різдвяний штолен.

Інгредієнти:

  • 350 г вершкового масла;
  • 350 г цукру;
  • 350 г борошна пшеничного;
  • 12 г розпушувача для тіста;
  • 6 яєць;
  • 4 ст. ложки патоки;
  • 1,5 ч. ложки меленої кориці;
  • 1,5 ч. ложки меленого мускатного горіха;
  • 1,5 ч. ложки меленого імбиру (можна додати ще гвоздику);
  • 330 мл коньяку;
  • 0, 5 кг сухофруктів або цукатів (разом);
  • 150 г волоських горіхів;
  • 1 апельсин.

Приготування:

  1. За кілька днів до приготування різдвяного кексу потрібно зробити заготовку для його начинки. Промити сухофрукти, нарізати дрібними шматочками. Подрібнити горіхи. Натерти цедру з 1 апельсина і вичавити його сік. Все це покласти в посудину, додати вичавлений апельсиновий сік і 180 мілілітрів коньяку. Перемішати, накрити кришкою і поставити настоюватися в холодильник
  2. Готуємо тісто. Розм’якшене вершкове масло добре збити міксером. Потім продовжуючи збивати його, додати цукор, влити патоку, вбити яйця кімнатної температури
  3. Перемішати борошно, розпушувач, мелені прянощі і всипати все це в масляно-яєчну суміш. Збивати міксером на середній швидкості, поки не вийде однорідне тісто. Відразу відібрати 6 столових ложок тіста – вони стануть в нагоді потім.
  4. Змастити форму для випікання маслом, застелити її пергаментом так, щоб покрити папером краї. Можливо, вам знадобиться кілька форм.
  5. Взяти основне тісто, розділити його на кілька частин (залежить від того, скільки форм для випікання ви підготували) і перекласти в окремі посудини. У кожну посудину додати начинку і гарненько перемішати її з тістом
  6. Викласти суміш для різдвяного кексу в форму для випікання, зверху тонким шаром намастити відкладеним заздалегідь тістом. Поставити кекс в розігріту до 140 градусів духовку, після чого залишити його випікатися на 3, 5 год
  7. Якщо кекс готовий, полити його 50 мл коньяку, зверху загорнути у фольгу і залишити охолоджуватися штоллен при кімнатній температурі до ранку.
  8. На наступний день дістати різдвяний кекс з форми, повністю загорнути в харчову плівку або пергаментний папір. Зберігати штолен в холодному місці до свята, бажано не менше 3-4 тижнів.
  9. Перед тим, як подати штолен на святковий стіл, потрібно посипати його цукровою пудрою.

Також дивись  відео, де детально розкажуть і покажуть, як готувати смачний різдвяний штолен.

Смачного і святкового настрою Вам!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: