Торт Прага. Класичний рецепт приготування

Дуже смачний рецепт класичного торта «Прага». Цей неймовірно смачний торт з нашого дитинства, нагадає про себе самими ароматними і яскравими спогадами. Обов’язково приготуйте!

Інгредієнти:

Вага торта – 1200 гр

Діаметр форми – 20 см

Бісквіт:

  • Яйця-6 шт
  • Цукор – 150 г
  • Борошно – 150 г
  • Масло вершкове – 40г
  • Какао – 30 г

Крем:

  • Жовток – 2 шт
  • Вода – 50 г
  • Згущене молоко – 220 г
  • Какао – 20г
  • Масло вершкове – 330г

Глазур:

  • Шоколад 55% – 180 г
  • Вершки 20% – 180 г

Приготування:

Бісквіт.

  1. Яйця повинні бути кімнатної температури, тому їх краще заздалегідь дістати з холодильника. Розділяємо яйця на білки і жовтки. Уважно ставимося до того щоб ні краплі жовтка не потрапило в білок, інакше білок буде погано збиватись. Також заздалегідь потрібно буде розтопити вершкове масло щоб воно встигло охолонути до кімнатної температури.
  2. Трохи розіб’ємо жовтки міксером і додаємо половину цукру. Збиваємо до пишної стійкої і світлої маси. Вона повинна збільшитися в 2-3 рази і повинен буде залишитися стійкий слід від віночка.
  3. Після цього потрібно буде трохи збити білки і поступово додати до білків цукор, що залишився. Білки збиваємо до щільності так щоб ємність можна було перевернути, а білки не випали. Якщо ви не впевнені що добре збили яйця, то для даної кількості тіста можна використовувати 7-10 г розпушувача.
  4. Переливаємо збиті жовтки до збитих білків акуратно вмішуючи їх рухами знизу вгору. Найкраще це робити силіконовою лопаткою.
  5. В сито до борошна додаємо какао, трохи перемішуємо, щоб інгредієнти з’єдналися. І в 3 – 4 етапи просіюємо борошно в яєчну масу. Такими ж рухами акуратно перемішуємо до однорідності. Важливо стежити за тим, щоб тісто ні в якому разі не опало і не осіло, інакше бісквіт не підніметься.
  6. Тепер в миску з охолодженим розтопленим вершковим маслом перекладаємо 3 ложки приготованого тіста і перемішуємо до однорідності. Далі виливаємо до тіста масляну суміш і акуратними рухами зверху вниз за допомогою силіконової лопатки перемішуємо тісто. Стежимо за тим щоб тісто не опало.
  7. Дно форми для випічки застеляємо пергаментом, боки нічим не змащуємо, так як при підйомі бісквіт буде триматися за стінки форми. Переливаємо тісто в форму і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо близько 30 хвилин.Торт Прага. Класичний рецепт приготування
  8. Виймаємо готовий бісквіт з духовки перевіряємо його готовність за допомогою дерев’яної шпажки. Як тільки вийняли форму з бісквітом з духовки перевертаємо її догори дном і ставимо на решітку до повного охолодження. Ця невелика хитрість допоможе бісквіту добре втримати свою форму.
  9. Залишаємо охлоджуватись бісквіт. Коли бісквіт охолоне загортаємо його в харчову плівку і прибираємо в холодильник на всю ніч або хоча б на 4 години.
  10. Розрізаємо бісквіт на три рівних однакових коржа. Найзручніше це зробити спеціальною струною або довгим зубчастим ножем.

Крем

  1. Масло необхідно дістати заздалегідь за годину-дві до приготування крему. Воно повинно добре розм’якшитись.
  2. Кладемо в сотейник два жовтки і наливаємо воду. Кількість води повинна відповідати кількості жовтків в грамах, тобто якщо використовуємо 50 г жовтків то і води використовуємо 50 г. Додаємо згущене молоко і перемішуємо все до однорідного стану. Вода буде використовуватися для того, щоб при нагріванні зі згущеним молоком жовток не згорнувся.
  3. Ставимо на плиту на потужність трохи більше середньої. Масу потрібно буде постійно помішувати для того щоб вона не пригоріла. І залишаємо виварювати вологу з сиропу до загустіння. Готова маса по консистенції повинна вийти як і жирна сметана. Ця процедура займає 7-8 хвилин. Знімаємо з плити і даємо охолонути до кімнатної температури.
  4. Тим часом масло поміщаємо в чашу, збиваємо міксером на високих оборотах до побіління масла. Додаємо охолонувшу суміш жовтка і згущеного молока і перемішуємо все міксером. Робимо це в кілька етапів, додаємо невелику кількість і знову перемішуємо міксером.
  5. Тепер додаємо до маси какао-порошок і перемішуємо до однорідного стану. Крем виходить дуже густим і стабільним. З ним дуже легко працювати і робити різні візерунки за допомогою кондитерських насадок.Торт Прага. Класичний рецепт приготування

Збірка торта.

  1. Кладемо перший корж на тарілку. Якщо вам хочеться, можна використовувати просочення для торта. Для цього просто в теплу воду поміщаємо цукор і розмішуємо.
  2. Просочуємо корж і розподіляємо частину крему. Проробляємо теж саме з іншими коржами. Кремом промазуємо і вирівнюємо боки торта.

Глазур.

  1. Шматочки шоколаду заливаємо киплячими вершками. Залишаємо шоколад трохи розтанути і потім перемішуємо масу віночком.
  2. Останній корж зверху покриваємо шоколадною глазур’ю. Торт можна прикрасити кремом за допомогою кондитерського мішка або ж просто прикрасити стружкою шоколаду.

Торт Прага. Класичний рецепт приготування

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: